Arbeidsmarkt Noord-Brabant bijna 3 jaar zeer krap

21 okt , 9:21 Nieuws
webp uwv00008055 pers en mediafotografie
UWV
Landelijk sloeg de spanning op de arbeidsmarkt eind 2023 om van zeer krap naar krap. De arbeidsmarkt in Noord-Brabant is echter al bijna 3 jaar lang zeer krap. Dit betekent dat het voor Brabantse werkgevers bovengemiddeld moeilijk is om personeel te vinden.
De cijfers over het tweede kwartaal van 2024 laten zien dat de spanning op de Brabantse arbeidsmarkt is toegenomen. Dat is opvallend, omdat de spanning een tijdlang juist licht afnam. Een van de oorzaken van de toegenomen spanning is de invloed van de seizoenen. In het voorjaar is er vaak meer werk in sectoren als landbouw, bouw en horeca.
Mede daardoor is de spanning ook in de regio West-Brabant in het tweede kwartaal van 2024 omgeslagen van 'krap' naar 'zeer krap'.

De krapste beroepsklassen in West-Brabant

UWV deelt de arbeidsmarkt in volgens beroepsklassen. De UWV spanningsindicator laat zien dat in West-Brabant 9 beroepsklassen als zeer krap gelden. De overige 3 zijn 'krap'. Hoe krapper de beroepsklasse, hoe groter de kans voor werkzoekenden om een baan te vinden, en hoe moeilijker werkgevers het kunnen hebben om geschikt personeel te vinden.
Beroepsklassen gesorteerd op arbeidsmarktspanning in West-Brabant
1. ICT - zeer krap
2. Openbaar bestuur, veiligheid en juridisch - zeer krap
3. Dienstverlenend - zeer krap
4. Pedagogisch - zeer krap
5. Zorg en welzijn - zeer krap
6. Technisch - zeer krap
7. Commercieel - zeer krap
8. Transport en logistiek - zeer krap
9. Agrarisch - zeer krap
10. Bedrijfseconomisch en administratief - krap
11. Managers - krap
12. Creatief en taalkundig - krap
Ondanks de krapte zijn er in de provincie Noord-Brabant nog altijd beroepen waar de vraag en het aanbod elkaar in evenwicht houden, zoals secretaresses, ondersteunende secretariële medewerkers en grafisch vormgevers.