Grote kans op een warme zomer, wisselvallig weer met Hemelvaart

26 mei , 10:00 Nieuws
vrouw met zonnebril
Pexels (CC0-Public Domain)

De kans op een warme zomer is groot, zo blijkt uit meerdere seizoensmodellen en andere indicatoren. Juni, juli en augustus worden naar verwachting warmer dan normaal en daarbij lijkt het vrij droog te worden. Wel zullen er meer buien vallen dan in deze extreem droge lente. De droge bodem vergroot de kans op extreme hitte tijdens de zomervakanties.

De seizoensmodellen tonen voor de komende zomer opvallend duidelijke signalen voor een warme en vrij droge zomer! Hoewel het niet zo droog wordt als deze lente, lijkt het wel aan de droge kant te blijven. Het zal wel even wennen zijn dat er zo nu en dan buien en regenzones over het land trekken. Maar dat is wenselijk, gezien de huidige droogte in de natuur. De overgang naar wat wisselvalliger weer zet nu in de laatste week van mei al in, zo voorspelt Weeronline.

Grotere kans op hitte

Hoewel het af en toe weer gaat regenen, zal de droogte waarschijnlijk nog aanhouden. Door de droge bodem neemt de kans op extreme hitte toe. Minder bodemvocht betekent dat de lucht sneller opwarmt en er minder wolken ontstaan, waardoor hitte zicht makkelijker kan ontwikkelen. Extreme hitte ligt dus op de loer, zeker in de zomervakantie wanneer de wind vaker uit het zuiden zal waaien. Hitte kan vervolgens weer verdere uitdroging van de bodem in de hand werken.

Invloed van de Noordzee

Door alle zonneschijn in deze lente is de Noordzee inmiddels zo’n twee graden warmer dan normaal. Dit heeft tot gevolg dat het bij wind vanaf zee, vooral aan de kust, minder fris is. Tegelijk kan een warmere Noordzee tot gevolg hebben dat in situaties met buien vanaf zee er extra veel regen valt. Boven een warme zee kunnen zwaardere buien ontstaan.

Steeds warmere zomers

Tot slot verlopen onze zomers door klimaatverandering steeds warmer. Zo telt de zomer steeds meer warme, zomerse en tropische dagen en is het gemiddeld 1,5 graden warmer dan in de periode 1951-1980. Het aantal zomerse dagen met 25 graden en meer is in De Bilt toegenomen van 13 naar 23! En deze cijfers zullen de komende decennia alleen maar verder oplopen. Wat tegenwoordig normaal is valt te lezen in het Weeronline artikel ‘ Dit weer is normaal in de zomer ’.

Sinds 2000 verliepen 21 van de 25 zomers (84%) warmer dan normaal. Twee (8%) waren normaal en slechts twee zomers (8%) waren kouder dan normaal. De kans op een koele zomer is dus sowieso klein, maar de zomer van 2011 laat zien dat verrassingen altijd mogelijk blijven. Het kwam toen slechts tot zeven zomerse dagen en het was kletsnat. Opmerkelijk was dat deze zomer plaatsvond na een recorddroge en recordzonnige lente.

Vorig jaar was de zomer iets te warm en zonnig met een normale hoeveelheid neerslag. Vooral augustus verliep fraai, terwijl het in juli wel nat was.

Wisselvallig weer met Hemelvaart

Het weerbeeld op Hemelvaartsdag ziet er wisselvallig uit met zon, wolken en enkele buien. De temperatuur komt uit op 16 tot 19 graden. In het lange weekend dat volgt loopt de temperatuur verder op naar waarden boven 20 graden. De neerslagkansen nemen dan af en geregeld schijnt de zon.

De kans dat het warmer wordt vanaf Hemelvaartsdag is groot. Ook nemen de neerslagkansen af en schijnt vaker de zon. De temperatuur stijgt donderdag, Hemelvaartsdag, naar zo'n 16 à 17 graden in de kustgebieden en naar 18 of 19 graden in het binnenland.

Na Hemelvaart neemt de kans op een warmer weertype toe. Vrijdag is de kans op 20 graden en meer in de kustgebieden zo’n 10% en dit percentage loopt in het weekend op naar 40%. Landinwaarts en dan vooral in het oosten en zuiden neemt de kans op warm weer toe naar 70%.

De gemiddelde temperatuur op Hemelvaartsdag is in ons huidige klimaat (1995-2024) 18,0 graden. Sinds 1901 steeg de temperatuur in 26% van de jaren tot boven 20 graden en in 32% van de jaren bleef het kwik onder 15 graden. Waarden van 15 tot 20 graden komen met 42% het vaakst voor en ook dit jaar lijkt deze temperatuur het meest waarschijnlijk.

Zes keer zomers met Hemelvaartsdag

In het verleden is het tijdens Hemelvaart zes keer zomers warm geweest in De Bilt met een maximumtemperatuur van 25 graden en meer. Het warmst was het op Hemelvaartsdag 1954. Op 27 mei werd het 29,2 graden in De Bilt. De warmste Hemelvaartsdagen waren allemaal tussen 21 en 29 mei. De kans op warm weer is eind mei een stuk groter dan wanneer Hemelvaartsdag eerder in het jaar valt. Eind mei ligt de gemiddelde temperatuur zo’n 3 graden hoger dan begin mei.

Sinds 2015 lag de temperatuur met Hemelvaartsdag in De Bilt tussen 17 en 27 graden. Het warmst was het in 2020 met in De Bilt 26,7 graden. De laatste duidelijk te koude Hemelvaartsdag was in 2014. Toen werd het op 29 mei 11,8 graden.

Bron: Weeronline