Halderberge blinkt uit in veilige woningen

Foto: PixaBay

Gemeente Halderberge sprong er vorig jaar uit als het gaat over de verhouding woningen met het Politiekeurmerkcertificaat ten opzichte van andere gemeenten. 14% van de woningen is voorzien van een geldig PKVW-certificaat. Dat is aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde van 2,3% op een totaal van 8 miljoen woningen.

Gemeentefunctionaris Openbare orde en Veiligheid Halderberge Rob Spijkers en Politiekeurmerkadviseur Dick Silvius van Inbraakproof leggen uit waarom de aandacht voor veilige woningen nooit mag verslappen. Woninginbraak heeft enorme impact op veiligheidsgevoelens. “Het is een van de ergste dingen die mensen kan overkomen. Of je er nou twee hebt of 100, je moet ernaar streven dat het niet gebeurt”, vertelt Spijkers.

Inbraakpreventie en het PKVW hebben in Halderberge altijd aandacht gehad. Er werden prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporatie over het toepassen van het Politiekeurmerk op hun woningbestand. Nieuwbouw- en grote renovatieprojecten werden daarin meegenomen.

Wat kunnen mensen zelf doen?
Zij kunnen een Veilig Wonen Scan laten doen. Een eye opener voor bewoners, want de scan geeft een beeld van hun woning zoals een inbreker het ziet. Overigens gaat het niet alleen om inbraakveiligheid, maar ook om bijvoorbeeld ‘vluchtvriendelijkheid’ in geval van brand. Men wordt ook gewezen op het belang dat in geval van een calamiteit de hulpdiensten naar binnen kunnen komen. Het hele plaatje rondom het thema Veilig Wonen wordt inzichtelijk gemaakt.

merk stelt al jaren dat er op elke verdieping en de begane grond een goed werkende rookmelder moet zijn. Vanaf 1 juli 2022 wordt dit landelijk verplicht voor elke woning. Silvius zegt alleen al in Oudenbosch 750 rookmelders te hebben geplaatst naar aanleiding van deze actie. “Rookmelders blijken vaak een ondergeschoven kindje: niet aanwezig, verkeerd gemonteerd of geen batterijen.”

Wilt u ook weten wat de mogelijkheden voor uw woning zijn? Doe dan de Veilig wonen Scan

Bron: Gemeente Halderberge

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen