Dogtraining Patricia – Help, mijn hond heeft diarree!

Foto: Pexels

Het overkomt ons allemaal wel eens een keer: diarree! Ook onze trouwe viervoeters hebben er allemaal wel eens last van. Soms onschuldig, iets verkeerds gegeten, lang in het bos gelopen en/of ‘vies’ water gedronken, botje gegeten, zeewater gedronken, überhaupt veel gedronken, etc. Na een dag of wat weer over, maar wellicht heb ik wat kleine tips!

Geef je hond afgekoeld gekookt water, dit reinigt. Geef je hond eventjes minder eten en in kleinere porties of sla even een maaltijd over, dat het buikje wat rust krijgt. Je kan ook wat rijst geven, dit kalmeert de maag ook. Ga ook wat vaker met je hond naar buiten dan normaal voor een extra toiletronde.

Soms kan de oorzaak ernstiger zijn en is een bezoek aan de dierenarts soms onvermijdelijk. De dierenarts is de specialist bij uitstek die een goede diagnose kan stellen en vervolgens de juiste behandeling kan starten.

Wat kunnen nog meer oorzaken van diarree zijn? We noemen er hier een aantal:

  • Voedingswisselingen: ga niet van de ene op de andere dag over op andere voeding maar meng de bestaande voeding met de nieuwe voeding, elke week wat meer nieuwe voeding maakt de omschakeling voor maag en darmen van de hond probleemloos. Echter, ga je van krokante brok over naar geperste brok of andersom, dan is het wel verstandig om die omschakeling in een keer te maken. Weet dan wel dat de kans op diarree aanwezig is…
  • Virus diarree: rota- coronavirussen, parovirus (besmettelijk): zorg voor de periodieke entingen om de kans op besmetting te minimaliseren.
  • Wormen: spoelwormen, lintworm, hartworm (besmettelijk): 3 -4 keer per jaar ontwormen zal de kans op diarree als gevolg van wormen aanzienlijk verminderen.
  • Flagellaten: giardia (besmettelijk): symptomen zijn stinkende diarree, veel slijm en soms bloed. Naar de dierenarts dus voor de juiste diagnose en behandeling.
  • Voedingsallergie: in de praktijk vaak alleen door middel van trial en error vast te stellen voor welke voeding uw hond allergisch is. Uw dierenarts kan u hierbij uiteraard helpen.
  • Pancreas problemen (E.P.I.): meestal aangeboren. Gevolg hiervan is een gestoorde spijsvertering. Met via uw dierenarts voorgeschreven medicijnen wordt de vertering van voedingsstoffen verbeterd.

In alle gevallen waarbij sprake is van bloederige en/of slijmerige diarree in combinatie met braken, sloomheid, spierzwakte en koorts is het advies om onmiddellijk bij de dierenarts langs te gaan. Ook kan je hond uitdrogingsverschijnselen krijgen.

Verder moeten bij elke vorm van besmettelijke diarree, naast de behandeling, ook gedacht worden aan hygiënische maatregelen. Vrij logisch eigenlijk en ik zou zelfs adviseren om bij iedere vorm van diarree hygiënische maatregelen te nemen. Uiteindelijk wassen we ook onze handen na ieder toiletbezoek. Toch?!

Dog training Patricia
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen