Gemeenten West-Brabant slaan handen ineen met GFT+E- campagne in lokale winkels

Foto:

Vanaf half september vragen we in zes West-Brabantse gemeenten in diverse supermarkten en lokale groente- en fruitwinkels aandacht voor het scheiden van GFT+E-afval. De gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Roosendaal, Rucphen, Woensdrecht en Zundert zetten de gezamenlijke communicatiecampagne Samen aan de Bak in om inwoners al bij de aankoop van producten attent te maken op het scheiden van hun afval op een later moment, thuis. Een speciaal voor de campagne ontwikkeld afvalhulpje vraagt inwoners: ‘Hey, gooi jij je etensresten ook bij het GFT+E?’

Sinds juli 2018 is de campagne Samen aan de Bak het boegbeeld van vier gemeenten om inwoners duidelijk te maken dat de hoeveelheid restafval omlaag moet. En ook hoe dat bereikt kan worden. Door een gestage stroom aan berichten via sociale media, e-mail en de website die zowel tips voor het scheiden bevatten, als ook ruime aandacht voor het vermijden van afval, is er bijna geen enkele inwoner meer die niet op de hoogte is van de belangrijke boodschap: scheid je afval en spaar de aarde.

Aan het begin van dit jaar hebben ook de gemeenten Rucphen en Zundert zich bij Samen aan de Bak aangesloten. Behalve de basiscampagne die het gehele jaar door duurt, zetten de gemeenten elk jaar een speciaal onderwerp centraal. Dit jaar is dat wederom de afvalstroom GFT+E (groente-, fruit-, tuinafval en etensresten).

De focus van de gemeenten ligt al langer op het GFT+E-afval. Deze grondstof voor compost en biogas wordt nog teveel aangetroffen in het restafval. Gemiddeld bestaat nog zo’n 30% van het restafval uit GFT+E. Reden dus om hiervoor aandacht te blijven vragen. Voorgaande jaren ging er al een speciaal GFT+E-team op pad langs de deuren in diverse wijken, om inwoners hierover te vertellen. Dit jaar zetten de gemeenten in op de fase vóórdat etenswaren afval worden: bij de aanschaf ervan.

Vanaf half september zijn er daarom in lokale supermarkten en andere winkels o.a. vloerstickers, flyers, wobblers, posters en advertenties op tv-schermen te zien, waarop inwoners opgeroepen worden het GFT+E-afval apart te houden van hun restafval. En om ook vooral hun etensresten erbij te doen. Een hieraan gekoppelde winactie en een speciaal ontworpen afvalhulpje proberen inwoners te stimuleren regelmatig de website van Samen aan de Bak te raadplegen voor tips en nieuws over GFT+E en het scheiden van afval in het algemeen. Ook advertenties in lokale kranten en op sociale media maken deel uit van de communicatie.

Om inwoners te helpen zo min mogelijk restafval over te houden, is het van belang het afval zo goed mogelijk te scheiden, zodat er, na verwerking, grondstoffen ontstaan die gerecycled kunnen worden om nieuwe producten van te maken. Restafval wordt verbrand. Blijven er te recyclen afvalstromen achter in het restafval, dan betekent dat een verlies aan (vaak schaarse) grondstoffen.

Bron: Saver

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen