Weer landelijke storing in communicatienetwerk hulpdiensten

Foto: PixaBay

Er is donderdagmiddag opnieuw een landelijke storing ontstaan in het C2000-systeem van de hulpdiensten. De meldkamers kunnen daardoor niet op de gewone manier communiceren met politie, brandweer en ambulancepersoneel op straat. Het is nog niet duidelijk hoe de storing is ontstaan. Ook is nog niet bekend wanneer de problemen zijn opgelost, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat gaat over het interne communicatiesysteem.

De meldkamers zijn overgeschakeld op een noodprocedure, aldus de woordvoerder. Ze communiceren nu onder meer via portofoons met hulpverleners op straat. Burgers kunnen de meldkamers wel gewoon bereiken.

Er zijn geregeld problemen met het C2000-systeem. De politiebonden hebben al vaker hun zorgen geuit over de haperingen. Politiebond ACP noemde het systeem onbetrouwbaar en levensgevaarlijk voor agenten op straat. In juli uitte de Arbeidsinspectie ook kritiek op het systeem.

“We voorzagen dat dit eraan zat te komen, maar het is confronterend dat het nu gebeurt”, zegt woordvoerder Maarten Brink namens de vier politievakbonden. Volgens Brink gaat het om een “forse verstoring”. Behalve dat er problemen zijn met de communicatie met meldkamers, kunnen meldkamers niet zien waar agenten zijn. Ook zitten in het C2000-systeem functies die belangrijk zijn voor de veiligheid van agenten.

Brink zegt van agenten te hebben gehoord dat ze tijdelijk naar het bureau zijn teruggeroepen. Ook bijzondere opsporingsambtenaren, die eveneens met C2000 werken, zouden zijn teruggeroepen. Brink: “Het gaat weer ten koste van de veiligheid, van zowel agenten als burgers.”

Bron: nieuws.nl / ANP

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen