Vergoedingen voor mantelzorgers

Foto: Sabine van Erp via Pixabay

Regelmatig horen onze mantelzorgondersteuners van Surplus de vraag of er een mantelzorgvergoeding bestaat. Mantelzorg is vrijwillig en onbetaald. Er bestaat daarom ook geen algemene vergoeding voor mantelzorg. Als mantelzorger kunt u in sommige gevallen echter wel aanspraak maken op diverse vergoedingen.

  • Vergoedingen van zorgverzekeraars

Een aantal zorgverzekeraars biedt in hun aanvullende verzekering vergoedingen voor mantelzorgers, maar de inhoud van de aanvullende pakketten verschilt sterk. Deze vergoedingen voor mantelzorgers zijn onder andere vergoedingen voor: respijtzorg, mantelzorgmakelaar, cursussen en trainingen, reiskosten ziekenbezoek of verblijf in een logeerhuis. Informeer bij de zorgverzekering goed naar de voorwaarden van deze vergoedingen.

  • Persoonsgebonden budget (pgb)

Heeft de zorgvrager een persoonsgebonden budget (pgb)? Dan kan hij bij u als mantelzorger zorg inkopen, als u de zorg verleent waarvoor het pgb is bedoeld. Er wordt dan een contract afgesloten en de mantelzorger krijgt betaald uit het pgb. Dit heeft zowel voor- als nadelen die goed overwogen moeten worden. Op de website https://www.pgb.nl/ vindt u nog veel meer informatie over een pgb.

  • Vergoeding reiskosten

Er bestaat geen algemene regeling voor de vergoeding van reiskosten voor mantelzorgers.

Woont u samen met degene die u verzorgt? En is deze persoon voor langere tijd opgenomen in een instelling? Dan kan u de reiskosten voor het ziekenbezoek onder bepaalde voorwaarden aftrekken van de belasting, als specifieke zorgkosten. Lees meer over de voorwaarden op de website van de Belastingdienst.

  • Openbaar vervoer

Kan degene die u verzorgt niet zelfstandig reizen met het openbaar vervoer? Dan kan hij of zij een gratis OV-begeleiderskaart aanvragen via https://argonaut.nl/regeling-ov-begeleiderskaart/. U reist dan gratis mee.

  • Extra kinderbijslag

Ouders van thuiswonende kinderen die intensieve zorg nodig hebben, komen in aanmerking voor dubbele kinderbijslag. Het bedrag is bedoeld als bijdrage in de kosten van de opvoeding en verzorging.

  • Zorgkosten aftrekken via belasting

Als mantelzorger heeft u soms recht op teruggaaf via de belastingdienst. Zorgt u voor iemand die deel uitmaakt van uw huishouden? Dan kunt u kosten voor zorg onder bepaalde voorwaarden aftrekken van uw inkomen. Vraag aan een belastingadviseur welke mantelzorgkosten u kunt aftrekken.

Heeft u vragen over deze vergoedingen of over mantelzorg in het algemeen? Neem dan contact op met Patricia Bakker of Tessa van Verseveld van Surplus via 0165-313100 of 06-10526950. Mailen kan naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen