De Uniek Sporten Brabant 10-daagse

19 sep , 10:27 Sport
unnamed 2024 09 19t102912898
Honkbal voor mensen met een visuele beperking, aandacht voor verschillende rolstoelsporten en beweging voor mensen met een psychische en verstandelijke beperking. Dit is een greep uit een reeks activiteiten die van 20 tot en met 29 september op veel locaties in de provincie worden gehouden tijdens de eerste Uniek Sporten Brabant 10-daagse.
Voor veel Brabanders met een beperking of chronische aandoening is sporten niet vanzelfsprekend. Ze kunnen veelal niet terecht bij een sportvereniging. Daarom zijn er zogenoemde uniek sporten. Dat zijn sporten die rekening houden met een beperking. Om aandacht te vragen voor deze sport- en beweegmogelijkheden is de Uniek Sporten Brabant 10-daagse in het leven geroepen.
“Iedere Brabander moet kunnen sporten”, zegt gedeputeerde Bas Maes (sport). “Dat is niet alleen gezond en leuk, maar zorgt ook voor sociale contacten. Ik vind het heel belangrijk dat iedereen maa kan doen in onze samenleving. Dankzij Uniek Sporten kunnen ook Brabanders met een beperking in groepsverband bewegen.” 
Uniek Sporten Brabant
Uniek Sporten Brabant is een initiatief van de provincie Noord-Brabant dat samen met SSNB, BrabantSport en zeven regionale sportloketten wordt uitgevoerd. Met Uniek Sporten wil de provincie Brabanders met een beperking of chronische aandoening motiveren om meer te gaan sporten en te bewegen. Zo kunnen mensen via Uniek sporten Brabant terecht bij een gratis beweegcoach die kan helpen met het vinden en begeleiden naar een passende sport, het uitlenen van (sport)hulpmiddelen en het in kaart brengen van de sport- en beweegmogelijkheden in de regio. Daarnaast biedt Uniek Sporten Brabant informatie over sporten en bewegen met een beperking of chronische aandoening en de lokale activiteiten die in de regio’s plaatsvinden.
Programma Uniek Sporten Brabant 10-daagseTijdens de 10-daagse organiseert Uniek Sporten Brabant samen met de zeven loketten en lokale partners tal van evenementen om Brabanders met een beperking of chronische aandoening in beweging te brengen. (Voor een overzicht zie bijlage.) Zo zijn er rolstoelvaardigheidstrainingen in Roosendaal, worden in Oss de RegiOlympics georganiseerd en kan worden meegedaan aan de Tilburg Ten Miles.
“Iedere Brabander moet kunnen sporten”