Huisartsen in West-Brabant kunnen patiënten met laagcomplexe (eenvoudige) oogklachten sinds kort doorverwijzen naar een optometrist in de regio. Dit biedt patiënten diverse voordelen. Zij worden sneller geholpen, kunnen dichter bij huis terecht en behouden het eigen risico.
Bovendien nemen onnodige verwijzingen naar de oogarts af, waardoor de wachtlijst krimpt en de oogarts meer tijd heeft voor complexe oogklachten.
Het project ‘Anderhalvelijnszorg Optometrie’ is een gezamenlijk initiatief van het Bravis ziekenhuis, Huisartsen Coöperatie West-Brabant (HCWB) en de vijf optiekzaken: Optiek van Wely in Roosendaal, Optiek Van Dinther in Roosendaal, Oogzorgcentrum Van der Ham Optiek in Bergen op Zoom en Hoogerheide en Ben van der Heiden, zien, zorg & horen in Halsteren.
Werkwijze
Een patiënt, die met laagcomplexe oogklachten bij de huisarts komt, kan worden doorverwezen naar de optometrist van de optiekzaak. Het ziekenhuis staat garant voor de kwaliteit van zorg die de optometrist levert, waardoor deze de patiënt zelfstandig kan screenen en behandelen. Blijkt na onderzoek, dat medisch specialistische oogzorg toch nodig is, dan verwijst de optometrist de patiënt zelf door naar de oogarts in het Bravis ziekenhuis. Bij een vermoeden van complexere medische oogzorg verwijst de huisarts de patiënt rechtstreeks door naar de oogarts in het ziekenhuis.
Zorg op de juiste plaats
Door deze werkwijze worden de patiënten gezien door de optometrist in de regio als het kan en alleen als het moet door de oogarts in het ziekenhuis. De patiënt krijgt niet alleen de zorg op de juiste plaats, maar kan ook sneller geholpen worden. De wachttijd bij de optometrist bedraagt namelijk enkele dagen en loopt bij de oogarts al snel op tot enkele maanden. Bovendien behoudt de patiënt het eigen risico als een doorverwijzing naar het ziekenhuis niet nodig blijkt te zijn. Het samenwerkingsverband biedt dus voordelen voor patiënten, huisartsen, optometristen en oogartsen.
Optometrist Louis Peeters, van een van de deelnemende optiekzaken, licht het project toe in deze video:
(6) Anderhalvelijnszorg Optometrie - YouTube