Wandeling en lezing Repatriëringsroute Oudenbosch

29 apr , 11:55 Nieuws
pexels pripicart wandelen
Pexels

Herbeleef deze week de bevrijding van Nederland met de Repatriëringsroute Oudenbosch. In het jaar 1945 werd Nederland officieel bevrijd van de Duitse bezetters. Voor Nederlanders in eigen land een opluchting, maar voor velen begon een lange terugreis uit werkkampen en concentratiekampen. Oudenbosch was een van de Nationale Ontvangst Centra waar een deel van de 300.000 Nederlanders naartoe werden gebracht.

Dit jaar is de Repatriëringsroute extra speciaal vanwege de 80-jarige bevrijding. In de week van 29 april t/m 5 mei (m.u.v. vrijdag 2 mei) vertellen de stadsgidsen van Oudenbosch je tijdens deze wandeling het bijzondere en indrukwekkende verhaal van de ruim 13.000 repatrianten die van april tot juni 1945 via het ontvangstcentrum Saint Louis vanuit Duitsland terugkeerden naar Nederland.

Bijzondere wandeling

De wandeling start in de Botanische Tuin Arboretum en de route gaat langs de bijzondere plekken. De wandeling wordt ondersteund door geluidsfragmenten, kunst en archiefbeeld, zodat er een duidelijk beeld ontstaat hoe het was om aan te komen in Oudenbosch, gescreend en gecheckt te worden en dan naar huis te mogen.

Meewandelen? Koop je kaarten!

Wandel mee op: 29 april, 30 april, 1 mei, 3 mei, 4 mei of 5 mei.

Starttijd: 19:00 en 19:45 uur - starttijd op 5 mei: 16:00 uur

De repatriëringsroute onder begeleiding van de gids duurt ongeveer één uur. Koop vooraf je kaarten voor deze wandeling.

‘Zwijgende vaders’

Veel van de repatrianten waren als dwangarbeider in Duitsland te werk gesteld. Het waren er ruim 500.000. Ongeveer 30.000 kwamen om. Allen waren slachtoffer van de nietsontziende manier om de Duitse oorlogsmachine draaiende te houden. Heel erg wrang was dat velen van hen bij hun terugkeer toch min of meer werden beschouwd als een soort collaborateur. “Hadden ze maar moeten onderduiken” werd er gezegd.

Schrijver/journalist Tim Overdiek schreef er onder de veelzeggende titel ‘Zwijgende Vaders’ een boek over. De meesten zwegen later over wat ze er hadden meegemaakt. Het is nog altijd een onderbelicht hoofdstuk in de Nederlandse oorlogsgeschiedenis.