Minder droge periode op komst

15 jul , 9:04 Nieuws
knmi-waarschuwt-voor-hevige-regen-en-onweer-392x222
ANP

De afgelopen periode is het neerslagtekort door regenval al wat gestagneerd en komende dagen wordt regionaal flink wat regen verwacht. Hierdoor zal het neerslagtekort verder dalen. In de tweede helft van de week wordt het weer droger en warmer met toenemende verdamping, maar ook dat is van korte duur. Vanaf zondag wordt het opnieuw wisselvalliger met buien vanaf de Atlantische Oceaan.

Ruim een week geleden bedroeg het neerslagtekort in ons land bijna 190 mm, vergelijkbaar met het zeer droge jaar 2018. Door de regen die vorige week volgde daalde het neerslagtekort geleidelijk en nu bedraagt het tekort ruim 184 mm. Nog steeds een fors neerslagtekort, maar inmiddels zitten we wel ruim onder het neerslagtekort van wat we in 2018 hadden rond deze tijd van het jaar. 

Komende dagen regionaal flink wat regen

Dinsdag en woensdag worden wisselvallige dagen met meerdere buien die over het land trekken. Op uitgebreide schaal kunnen tientallen millimeters vallen met zeer lokaal mogelijk zelfs uitschieters richting de 50 mm. De meeste regen wordt verwacht in het midden en westen van het land. Dat is goed nieuws, want dit zijn de regio's die wel wat regenwater kunnen gebruiken. Een stuk minder regen wordt verwacht in het noord- en zuidoosten. Door de regen van de komende dagen zal het neerslagtekort verder dalen.

De tweede helft van deze week lijken we dan wel weer snel over te stappen op een droger weertype. Een lokale bui behoort nog tot de mogelijkheden, maar noemenswaardige neerslag staat niet op het programma. Daarbij loopt op veel plaatsen ook de temperatuur weer op naar zomerse waarden of nog wat hoger. De verdamping zal dan ook weer iets toenemen.

Droogte stagneert

Na een aantal drogere dagen schakelen we op zondag alweer over naar een duidelijk wisselvalliger weertype. De wind draait naar het westen tot zuidwesten, waardoor we gevoelig zijn voor buien en neerslaggebieden die vanaf de Atlantische Oceaan worden aangevoerd. Ook echt heet zomerweer lijkt voorlopig niet meer aan de orde. Dat is gunstig, want hierdoor blijft de verdamping tijdens droge momenten enigszins beperkt.

De verwachting is dan ook dat het neerslagtekort tot eind juli ruimschoots onder de 200 mm blijft. Daarmee zou dit jaar niet langer tot de 5% droogste jaren behoren, want in die jaren ligt het tekort eind juli al ruim boven de 200 mm. Goed nieuws dus voor de natuur, al moet daarbij wel worden opgemerkt dat regionale verschillen in neerslag nog steeds groot kunnen zijn.

Het jaar hoort nog steeds tot de 5% droogste jaren sinds het begin van de metingen. Maar het kan ook nog veel droger. In 1976 bedroeg het neerslagtekort op dit moment ruim 270 mm! Bijna 100 mm meer dan wat we nu hebben.

Voorlopig geen grote problemen

Betekent dit dan dat de droogteproblemen binnenkort helemaal voorbij zijn? Nee, dat niet, maar écht problematisch, zoals in 1976 en 2018, wordt het gelukkig niet.

Waterbeheerders zijn nog altijd druk bezig om aan de vraag naar zoetwater te voldoen, en ondanks de regen die op komst is, zal die situatie voorlopig nog aanhouden. In meerdere regio’s gelden bovendien sproeiverboden. Die zouden in de tweede helft van juli mogelijk versoepeld kunnen worden, afhankelijk van de neerslag die daadwerkelijk valt.

De wisselvallige vooruitzichten zorgen er in ieder geval zeker voor dat de droogte de komende weken niet verder toeneemt. Mocht het in de loop van augustus alsnog langdurig droog en heet worden, dan kan het neerslagtekort opnieuw snel oplopen en alsnog leiden tot extreme droogte.

Bron: Weeronline