80 jaar vrijheid in Brabant: stripboek De Erfenis met vergeten WOII verhalen

28 sep , 18:27 Nieuws
unnamed 2024 09 28t182942206
Brabant Herinnert en Uitgeverij L vieren de feestelijke lancering van het stripboek De Erfenis, een project dat is ontwikkeld ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid in Noord-Brabant.
Met illustraties van de gerenommeerde striptekenaar Eric Heuvel en een scenario geschreven door Frank Jonker, brengt dit boek de 'vergeten' verhalen van de Tweede Wereldoorlog in Noord-Brabant op indrukwekkende wijze tot leven voor zowel jong als oud. Gedeputeerde Bas Maes (Erfgoed) ontving op het Het Stripfestival Breda het eerste exemplaar.

Stripboek De Erfenis 

Het stripboek De Erfenis bevat een uniek stukje geschiedenis dat Brabant Herinnert in deze vorm toegankelijk heeft gemaakt voor iedereen en dat zo nóg makkelijker kan worden doorgegeven aan toekomstige generaties. Het stripboek biedt specifiek jongeren bovendien de kans om belangrijke lessen uit de Tweede Wereldoorlog te leren en deze te verbinden met de huidige tijd.
De Erfenis volgt de familie Peters, die tijdens het verdelen van een erfenis op een Brabantse boerderij onverwacht stuit op de verborgen geschiedenis van hun familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via een verzameling voorwerpen en oude opnames ontdekken de tieners Darya, Evi en Milan verhalen van verzet, verraad en vervolging en leren ze over de moeilijke keuzes en dilemma’s waarmee hun familie destijds te maken had. Ze gaan op zoek naar sporen uit het verleden en die zoektocht brengt hen naar allerlei locaties in Noord-Brabant die de verschillende facetten van WOII belichten zoals Nationaal Monument Kamp Vught, Oorlogsmuseum Overloon, Museum Bevrijdende Vleugels, Maczek Memorial Breda en de Brabantse Wal.

Bijbehorend lespakket maakt morele dilemma’s tastbaar

In samenwerking met Cubiss heeft Brabant Herinnert naast de lancering van het stripverhaal De Erfenis een lespakket ontwikkeld waarin een element uit de strip - de goed/fout-doos – de hoofdrol speelt. In De Erfenis ontdekken Darya, Evi en Milan welke keuzes hun familie tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte en waarom er sindsdien spanningen binnen de familie zijn. De goed/fout-doos bevat voorwerpen die deze gebeurtenissen en morele dilemma’s tastbaar maken voor leerlingen. Het lespakket biedt hen de kans om verhalen van slachtoffers, daders en omstanders te onderzoeken en daarover zowel in de klas als thuis in gesprek te gaan. Tegelijkertijd leren ze belangrijke lessen uit het verleden, die zij kunnen plaatsen in de tijd van nu en hun eigen leven. Het lespakket kan worden aangevraagd via [email protected] is vanaf nu verkrijgbaar.

Brabantse verkoopadressen

De Erfenis is beschikbaar voor €10,95 (exclusief verzendkosten) en kan gereserveerd worden op Bol.com. Het stripboek is ook te koop bij online boekwinkels en in verschillende WOII-musea in Noord-Brabant, zoals het Oorlogsmuseum Overloon en Nationaal Monument Kamp Vught.