Van de 10 miljoen werkenden in Nederland staat zo'n 5% ervoor open om meer te werken. In Brabant telt dat op tot 75.000 deeltijd-werkenden die meer uren zouden willen maken. Daarmee vormt deze groep één van de mogelijke oplossingen voor de langdurig krappe arbeidsmarkt in onze provincie.
Deeltijdwerk is populair in Nederland. Bijna de helft van alle werknemers werkt in deeltijd (banen van minder dan 35 uur per week). De afgelopen 10 jaar is de groep mensen die 28 tot 35 uur per week werkt, met zo'n 60% gestegen.
Dat zijn niet alleen mensen die van voltijd- naar deeltijdwerk zijn gegaan. Vooral vrouwen, jongeren en 65-plussers zijn juist meer uren gaan werken. Vrouwen werken nu gemiddeld 27,9 uur per week (tegenover 24,5 in 2013). Jongeren werkten in 2013 naast hun studie gemiddeld 19 uur en inmiddels 21,2 uur. En bij 65-plussers is een stijging te zien van 17,9 uur in 2013 naar 23,9 uur in 2023. Zij werken langer door vanwege de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, maar blijven ook vaak na hun pensioen nog een aantal uur werkzaam.
Ondanks deze stijgingen zijn er dus nog altijd tienduizenden Brabanders die ervoor openstaan om meer te werken. UWV duidt in de publicatie '34 oplossingen voor personeelstekorten' hoe het kan dat deze mensen ondanks de krappe arbeidsmarkt niet hun gewenste aantal uren werken. Zo weten werknemers niet goed wat meer uren werken onder de streep oplevert, en zijn ze huiverig voor ongunstige roosters. Ook is contractuitbreiding vaak wel een wens, maar helemaal geen onderwerp van gesprek. Soms leeft bij werkgevers het idee dat medewerkers niet zouden willen.
Meer uren werken is een wens van veel werkenden en werkgevers, maar tegelijkertijd is het mogelijk maken van deeltijdwerk ook een van de oplossingen voor personeelstekorten. Met een goede inroostering van deeltijd-medewerkers is het gemakkelijker om pieken in de bedrijfsvoering op te vangen. En als zij op specifieke taken worden ingezet, kan dat teams helpen om de werkdruk in het team beter te verdelen.
Bijkomend voordeel is dat door deeltijdwerk aan te bieden een bredere groep werkzoekenden aangesproken kan worden. Denk aan jongeren/studenten, 65-plussers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Onder de streep leidt het inzetten van deeltijdarbeid tot veel voordelen. Het ondersteunt werknemers bij een betere werk-privé-balans, bevordert de duurzame inzetbaarheid en kan leiden tot minder ziekteverzuim en daardoor een lagere uitval.