Deze week in de spotlight: Grappige Cavia Iko

Iko is een gladharig cavia beertje, niet gecastreerd en geboren in april 2021. Nog een jong mannetje dus, waarvan nu al afstand is gedaan.

Je zou Iko een bevlieging kunnen noemen, want eenmaal aangeschaft is er helemaal niks met hem gedaan. Hij is in een kooi gezet en daar eigenlijk niet meer uitgekomen. Ontzettend sneu, maar gelukkig heeft zijn baasje dan toch ingezien dat deze kleine lieverd meer verdient. Iko is een grappig en ondernemend ventje, hij is lekker nieuwsgierig en buiten de kooi gaat hij dan ook graag op onderzoek. Uiteraard moet hij soms nog wel even wennen, is hij wat schrikachtig en ook het oppakken is vaak nog wat spannend. Desondanks lijkt hij de aandacht echt wel te waarderen en hij laat zich makkelijk aanhalen. Iko is dol op lekkere snoepjes en ook met de nodige verse groenten weet hij prima raad…

Heeft u een fijn plekje voor knappe Iko, met voldoende aandacht en de ruimte om af en toe is even de beentjes te strekken? Dan nodigt hij u van harte uit eens kennis te komen maken!

— Gedrag cavia’s —

Van nature zijn cavia’s vooral in de ochtend en avond actief. Daarbuiten verschuilen ze zich graag in hun holen. Cavia’s leven in een groep met meerdere vrouwtjes en vaak één mannetje. Omdat het echte groepsdieren zijn, dien je minimaal 2 cavia’s in huis te hebben. Een combinatie die niet verstandig is, zijn meerdere mannetjes bij één of meer vrouwtjes houden. Alleen mannetjes samen gaat meestal goed, maar dit kan ook ruzie op leveren. De ideale situatie is, net als in de natuur, één mannetje en één of meerdere vrouwtjes.

— Huisvesting & verzorging —

Het belangrijkste voor je knagers is een fijn verblijf met voldoende ruimte om te kunnen bewegen. Cavia’s kunnen zowel buiten als binnen gehouden worden, maar moeten dan natuurlijk wel wennen aan een bepaalde temperatuur. In beide gevallen moet het hok altijd schoon en droog zijn met een absorberende, zachte bodembedekking. Hiervoor zijn in de winkel verschillende producten aanwezig zoals zaagsel, stro of hennepstrooisel. Let erop dat het hok of de kooi niet op een tochtige, koude plek staat. Ook heeft je cavia graag een rustige plek in huis.

Het is belangrijk dat je jouw cavia ook vaak de benen laat strekken. Je kunt hem hiervoor in een afgezette omgeving laten rondlopen en spelen. Hiervoor kun je handig een ren gebruiken. Naast water en voer, heeft je cavia ook graag speeltjes en knaagmateriaal om zichzelf bezig te houden. Er zijn verschillende speeltjes te krijgen voor knaagdieren en je kunt verschillende knaagmaterialen afwisselen. Zo houdt je cavia ook gelijk zijn gebit in goede conditie.

Heb je een cavia met lang haar? Dan kun je deze borstelen met een speciaal borsteltje. Zorg er in ieder geval goed voor dat er geen nare klitten of viezigheid in de vacht blijven zitten.

— Gezondheid & ziekte —

Cavia’s zijn vrij gemakkelijk in onderhoud. Een groot deel van de verzorging doen ze namelijk helemaal zelf. Gezondheidsproblemen zijn goed te voorkomen wanneer je goed voor je diertje zorgt. Zorg ervoor dat je cavia een goede voeding krijgt om bijvoorbeeld een vitamine C tekort te voorkomen. Het water van je cavia moet altijd aanwezig zijn en regelmatig ververst worden. Zorg ook voor voldoende knaagmaterialen om gebitsproblemen te voorkomen. Houd de vacht en nagels van je cavia in de gaten. De nagels moeten namelijk bijgeknipt worden als deze te lang worden en de vacht moet schoon blijven.

Meer informatie:
Tel. nr: 0167-532627
email: [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen