Provincie verleent restauratiesubsidie aan twaalf Brabantse rijksmonumenten

Foto: Pix4Profs / Marcel Otterspeer

Twaalf Brabantse rijksmonumenten ontvangen in totaal bijna € 4 miljoen subsidie van de provincie Noord-Brabant. De subsidie is bedoeld voor restauratie en instandhouding van rijksmonumenten, zoals het vervangen of restaureren van zaken als daken, gevels en ramen.

De provincie wil Brabant voor zoveel mogelijk mensen een fijne en leuke plek laten zijn. Om te wonen, werken en te bezoeken. Het Brabants erfgoed speelt daarbij een belangrijke rol.

Gedeputeerde Stijn Smeulders van Cultuur, Sport, Vrije tijd en Erfgoed: “Onze ambitie is dat over 50 jaar de geschiedenis van Brabant nog steeds kan worden doorgegeven aan de volgende generaties. Brabant moet er over 50 jaar zo uitzien dat we de historische verhalen ook kúnnen vertellen. We richten ons daarom op duurzaam behoud van erfgoedcomplexen door herbestemming of restauratie, op de bescherming van collecties, op de beleving van ons cultureel erfgoed en op de verhalen van Brabant.”

Twaalf rijksmonumenten

De twaalf Brabantse rijksmonumenten die de restauratiesubsidie van de provincie ontvangen, zijn: de voormalige parochiekerk Heilige Martelaren van Gorcum in Stampersgat (€ 400.000), het voormalige Kapucijnenklooster in Handel (€ 189.860), Eikenheuvelpaviljoen in Boekel (€ 388.332), Landgoed Haanwijk in Sint-Michielsgestel (€ 400.000), Kruisherenklooster in Sint Agatha (€ 398.857), modelboerderij Lactaria in Stevensbeek (€ 400.000), Villa Bieduinenhof in Putte (€ 400.000), molen De Korenaar in Oirschot (€ 221.146), Processiepark Mariaoord in Ommel (€ 186.900), Koningskerkje in Vierlingsbeek (€ 159.358), Stadsklooster San Damiano in ‘s-Hertogenbosch (€ 400.000) en het Gouvernement in Bergen op Zoom (€ 400.000).

Vier verhaallijnen

Brabant heeft veel erfgoed, van oude kloosters en fabrieken tot forten en molens. Dat erfgoed vertelt iets over onze identiteit, maakt ons verleden zichtbaar en verbindt ons er mee. Dat willen we zichtbaar en beleefbaar maken en houden. “Daarbij ligt de focus van de provincie op vier verhaallijnen: Religieus Brabant, Bevochten Brabant, Bestuurlijk Brabant en Innovatief Brabant. We investeren juist in erfgoed dat een belangrijke rol speelt in deze verhalen van Brabant. Op deze manier creëren we een divers, aantrekkelijk en beleefbaar aanbod”, aldus gedeputeerde Smeulders.

Bron: Provincie Noord-Brabant

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen