Opgelet: eerste eikenprocessierupsen hebben brandharen

Foto:

Vanaf nu is het bij eikenbomen weer opletten geblazen. De eikenprocessierupsen zijn er weer. Wat later dan normaal, maar niet minder vervelend. De eerste eikenprocessierupsen hebben weer de brandharen die zo’n pijn en jeuk geven aan de huid en de ogen.

Uit een inventarisatie van Kenniscentrum Eikenprocessierups blijkt zo’n 15 procent van de eikenprocessierupsen het vierde larvestadium te hebben bereikt. Dit is het stadium waarin ze brandharen krijgen.

Het kenniscentrum heeft een nieuwsbericht verspreid via de website Nature Today. Door de zeer koude lente is de ontwikkeling van de eikenprocessierups drie weken later dan vorig jaar. Of we door het koude voorjaar minder last zullen gaan krijgen van de rups, valt nog niet te zeggen.

In een stroomversnelling

Door de hogere temperaturen is de ontwikkeling van de rupsen nu wel in een stroomversnelling gekomen: ze eten daardoor sneller en de hele dag door.

De rupsen die nu in het vierde larvestadium zitten, beginnen binnenkort aan de bouw van de karakteristieke nesten, het kenniscentrum verwacht dat die nesten over ongeveer een week zichtbaar worden.

Grote en kleine haren

De eikenprocessierups heeft al grote haren als het insect uit het ei komt. Deze haren zijn onschadelijk. De haren die wel voor overlast zorgen, zijn juist de kleinere zogenoemde brandharen.

De rupsen die nu in het vierde stadium zitten, zijn vooral rupsen die aan de zuidkant van bomen zitten. Vooral aan deze zonnige kant is het dus extra goed opletten.

Rupsen die op schaduwrijke plekken zitten, zijn over het algemeen nog niet zo ver. Zo zitten de meeste rupsen aan de noordkant nog in het tweede en derde larvestadium.

“Maar het is überhaupt opletten bij eikenbomen”, zegt Van Dijk van de Vlinderstichting. “Ook in de buurt is het niet handig om te picknicken. Vooral ook bij harde wind moet je oppassen.”

Heb je last van de eikenprocessierups?

Dit is wat je er tegen kan doen

  • Niet krabben of wrijven.
  • Probeer de brandharen van de huid te verwijderen met plakband. Plak een stuk plakband op de huid en trek het er weer af. De brandhaartjes blijven aan het plakband vastzitten en komen zo los van de huid.
  • Spoel de huid en/of ogen goed met lauw water.
  • Doe kleding waarin de brandharen zitten uit. Was de gedragen kleding op minstens 60° C.
  • Bestrijd de jeuk met verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus.

Wanneer verdwijnen de klachten?
Doorgaans binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloe Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

Bron: Rode kruis

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen