Hersenstichting roept op tot een prikkelvriendelijke samenleving

Foto: Hersenstichting

Op zondag 23 juni 2024 is de jaarlijkse Dag van de Overprikkeling. Doel van deze dag is bewustwording creëren over de impact van overprikkeling bij een hersenaandoening. Overprikkeling is een onderschat probleem dat het dagelijks functioneren ernstig kan belemmeren. De Hersenstichting wil meer bewustwording over de impact van overprikkeling op het dagelijks leven en pleit voor een prikkelvriendelijke samenleving.

Overprikkeling: Een onderschat probleem

Overprikkeling treft mensen met een hersenaandoening in verschillende vormen. Sommige mensen kunnen van een enkele trigger, zoals licht en geluid, ziek worden en daar lang last van hebben. Hierdoor wordt deelname aan het sociale leven en de maatschappij een stuk moeilijker en voor sommigen zelfs onmogelijk. Voor een grote groep mensen betekent dit dat dingen zoals werken, sporten, naar een restaurant gaan of een uitstapje maken, niet meer vanzelfsprekend zijn of zelfs uit de weg worden gegaan.

Ook actrice en ambassadeur van de Hersenstichting Margôt Ros weet als geen ander hoe belemmerend overprikkeling kan zijn. Zij kreeg in 2018 een hersenschudding en sindsdien ervaart zij de gevolgen ervan. “Sinds mijn hersenschudding is een normaal uitje niet meer vanzelfsprekend. Ik ga graag naar het theater of het museum, maar een bezoek kan vol prikkels zijn. Daarom moet ik een dergelijk uitje altijd zorgvuldig plannen en weet ik ook dat ik er andere dingen voor moet laten. Maar voor veel mensen met een hersenaandoening is een bezoek zo heftig, dat ze helemaal niet meer gaan. Zij kunnen aan heel veel dingen niet meer meedoen en staan echt aan de zijlijn.”

Campagne na Dag van Overprikkeling

David Verschoor, directeur van de Hersenstichting: “Met wat meer begrip, ondersteuning en praktische veranderingen kunnen we samen bijdragen aan een samenleving waarin mensen met overprikkeling een betere kwaliteit van leven ervaren en volop kunnen deelnemen aan het dagelijkse leven. Daarom voert de Hersenstichting campagne en willen we niet alleen meer bewustwording realiseren, maar mensen ook aansporen om te kijken hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een meer prikkelvriendelijke samenleving.”

Van 17 t/m 30 juni vraagt de Hersenstichting extra aandacht voor de impact van overprikkeling op het dagelijks leven. Onderdeel van deze campagne is een prikkelarme commercial op radio, TV en online. Door op een opvallende manier rust in het reclameblok te brengen, willen we mensen bewust maken van de hoeveelheid prikkels die dagelijks voorbij komen. Zo is de tv commercial geheel in dark modus te zien, is er geen geluid te horen en zetten we alles letterlijk ‘even helemaal uit.’

Check #evenhelemaaluit voor meer informatie en kijk wat jij kan doen.

Meedoen met een hersenaandoening

De Hersenstichting ondersteunt mensen met een hersenaandoening om het beste uit hun leven te halen. Met een passend aanbod voor werk, bewegen en vrije tijd werkt de Hersenstichting aan een prikkelvriendelijke maatschappij waar iedereen daadwerkelijk mee kan doen. Zo stelt de Hersenstichting bijvoorbeeld subsidie beschikbaar voor culturele organisaties die aan de slag willen met een prikkelarm aanbod.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen