Resultaat UP!-groepsgesprekken: “Ik durfde niet zo goed, maar door de uitnodiging ging ik toch.”

Foto: Pexels

Afgelopen jaar organiseerde Surplus weer speciale UP!-groepsgesprekken in de gemeenten Breda, Etten-Leur en Halderberge. In de gemeente Halderberge vonden 6 gesprekken plaats. Deze bijzondere gesprekken passen bij ‘In je Uppie’, een gespreksmethodiek tegen eenzaamheid bij ouderen.

Door samen in gesprek te gaan over onderwerpen als liefde, toekomst, afscheid en mijn ouderlijk huis, voelen ouderen zich meer verbonden met elkaar en de wereld om hen heen. Tijdens de gesprekken staan ontmoeting, humor en verdieping centraal. Zo vertelde deelnemer Frans (70): “Over sommige dingen praat je niet zo snel. Vandaag heb ik gezien hoe fijn het kan zijn om dat wél te doen. Leeftijdsgenoten snappen gewoon waarover je het hebt. Het is ook bijzonder om de verhalen van anderen te horen.”

Resultaten gesprekken Halderberge

Aan de 6 gesprekken die plaatsvonden, namen in totaal 43 ouderen deel. Eén van deze deelnemers was Annie (82): “Ik durfde niet zo goed, maar door die flyer met de uitnodiging ging ik toch. Je ziet dat het serieus is, maar dat het ook gezellig kan zijn.” Om hiervoor te zorgen is elk gesprek onder leiding van een (vrijwillige) gespreksleider die de training ‘In je Uppie’ volgde.

Thema’s

Ieder gesprek heeft een eigen thema. Zo kunnen deelnemers vooraf kiezen welke thema’s zij interessant vinden en waarbij ze aan willen sluiten. Het uitgangspunt is altijd om ook aan te spreken over thema’s die door de deelnemers zelf aangedragen zijn.

Vervolg

Zolang er behoefte is aan de groepsgesprekken en er voldoende gespreksleiders zijn gaan de gesprekken door. Ook zijn trainers opgeleid die vervolgens gespreksleiders kunnen opleiden. Zo kunnen gesprekken georganiseerd worden bij zowel bestaande groepen als nieuwe groepen. Daarnaast is het ook mogelijk groepsgesprekken te organiseren in andere talen als daar vraag naar is.

Een tegen eenzaamheid

De gespreksmethodiek ‘In je Uppie’ van UP! is een onderdeel van het programma Eén tegen Eenzaamheid. UP! is een landelijke beweging die zowel live als onlineprogramma’s maakt rondom ouder worden, zingeving en empowerment om eenzaamheid bij ouderen (65+) te voorkomen of te doorbreken. UP! verzilvert hiermee de waarde van vergrijzing en biedt ouderen actief perspectief om van betekenis te kunnen zijn. Kijk voor meer informatie op www.upinnederland.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen