Je kunt een paard niets wijsmaken | Dream Academy

Foto: Dream Academy

Wist je dat paarden bijzonder geschikt zijn om te helpen bij het begeleiden van coachtrajecten? Zij zijn heel goed in het spiegelen van emoties, voelen energie feilloos aan en scannen continue de lichaamshouding van de ander, zonder oordeel. “Je kunt een paard niets wijsmaken, ze laten zien wat er speelt in de kern.”

“Zelf heb ik mogen ervaren wat de kracht van paardencoaching is in een periode waarin ik niet zo lekker in mijn vel zat,” vertelt coach Marjolijn van Dream Academy Coaching. “Mijn eigen thema’s destijds waren grenzen stellen, voelen dat ik goed ben zoals ik ben en ruimte in durven nemen. Door activiteiten met mijn coachpaard uit te voeren zoals poetsen, aan de hand meenemen en de vragen van mijn coach destijds werden mijn gedrag en overtuigingen heel snel zichtbaar. Daardoor kon ik hier bewust mee aan de slag. In onze praktijk loop ik er regelmatig tegen aan dat jongeren veel in hun hoofd zitten. Middels paardencoaching zak je automatisch meer in je lijf en kun je beter zien wat jou werkelijke behoeften zijn. Een paard laat zonder poespas zien of je gedrag in lijn is met de dingen die zich afspelen in je hoofd. Het maakt je bewuster van jezelf.”

Hoe werkt het?

Paarden beoordelen niet je uiterlijk of achtergrond. Wat ze wel doen, is je gedrag en emoties spiegelen. Paarden kunnen dit omdat het van nature vluchtdieren zijn. Om hun overlevingskansen zo groot mogelijk te laten zijn, zijn ze sensitief richting hun omgeving. Dat betekent dat ze ook jou feilloos aanvoelen.

Je kunt het coachen met een paard op heel veel verschillende manieren inzetten, bijvoorbeeld als je voor een grote beslissing staat en niet weet hoe je de knoop door kunt hakken. Loes vertelt: “Ik wist niet zo goed welke kant ik uit moest met mijn bedrijf. Ik voelde al een tijdje dat ik een andere kant op wilde en wist niet of mijn oorspronkelijke doelgroep mij nog echt paste. Ik heb toen met het paard enkele opdrachten uitgevoerd. Marjolijn liet mij door de gedragingen van het paard te benoemen tot belangrijke inzichten komen.”

Om een sessie te doen, heb je geen ervaring met paarden nodig. Een sessie duurt 1½ a 2 uur en vindt plaats buiten in de paardenbak of paddock. De paarden of pony’s zijn allemaal geselecteerd op hun lieve, rustige karakter. 

Teambuilding

Ben je op zoek naar een zinvolle en leuke invulling voor een personeelsdag. Dan is een dagdeel coaching met paarden een bijzondere ervaring.  “Deze vorm van coaching stelt je als team in staat om te reflecteren over zaken als effectiviteit van de communicatie, het leiderschap binnen het team, de taakverdeling en het onderlinge vertrouwen. Door de verschillende activiteiten worden teamleden gestimuleerd om hun vaardigheden te verbeteren en hun onderlinge band te versterken. Dat levert prachtige momenten op!” De activiteit is altijd op maat gemaakt en er wordt ook gezorgd voor koffie, thee, gebak en/of een lunch na afloop.

Marjolijn geeft voor lezers van Nieuws.nl de maand april een korting van 20% op een sessie!

Interesse?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen