Evenement Operation Pheasant in Oudenbosch

Foto: Pexels

Op donderdag 26 oktober wordt er in het centrum van Oudenbosch een evenement georganiseerd door de organisaties ‘2nd Armored in Europe’ en ‘MARS’ onder de naam ‘Operation Pheasant 1944-2023’. Dit evenement wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan de bevrijding van onze regio in 1944 door de Amerikaanse 104e Infanteriedivisie (de Timberwolves).

Na een historisch spektakel in de ochtend in Standdaarbuiten verplaatst een stoet van ± 100 historische WWII-voertuigen met 300 deelnemers zich naar het centrum van Oudenbosch. Tussen 15.30 en 17.45 uur zijn ze te bezichtigen tijdens een ‘Static Display’ op het kerkplein, Jezuïetenplein en de (afgesloten) Markt tussen de St. Annastraat en de Pastoor Hellemonsstraat. Hierbij zal de 102-jarige Timberwolvesveteraan Frank S. Fabianski aanwezig zijn, die voor het eerst sinds de oorlog terugkomt naar Europa.

Wegafzettingen
Om dit allemaal mogelijk te maken zijn die dag een aantal straten afgesloten:

  • Tussen 14.30-18.00 uur: Markt tussen St. Annastraat en Pastoor Hellemonsstraat
  • Tussen 15.30-18.00 uur: Pastoor Hellemonsstraat
  • Tussen 15.30-17.00 uur: Julianalaan en het Wilhelminaplein

Wanneer inwoners tijdens deze tijden een woning of winkel moeten bereiken, kunnen zij zich melden bij de verkeersregelaars bij de wegafzetting. Zij kijken dan wanneer het veilig is om hen door te laten.

Parkeerverbod
Aan de Hemiksemstraat, Wilhelminaplein en Julianalaan mag alleen geparkeerd worden in de parkeervakken. Tijdens het evenement kan echter niet in- of uitgereden worden. Ook geldt de hele dag een parkeerverbod (ook voor de parkeervakken) aan de Markt tussen de St. Annastraat en de Pastoor Hellemonsstraat en aan het Wilhelminaplein bij de huisnummers 1 t/m 33. Mensen worden verzocht die dag hun auto ergens anders te parkeren.

Stille tocht en herdenking
Iedereen is van harte welkom op het evenement. Om 15.45 uur ontvangt burgemeester Bernd Roks de heer Fabianski en andere genodigden op het basiliekplein waarna we graag samen met alle aanwezigen via de Pastoor Hellemonsstraat in stille tocht richting het bevrijdingsmonument aan het Wilhelminaplein lopen. Hier vindt een herdenkingsceremonie plaats waarbij ook kransen gelegd zullen worden.

Uithangen vlaggen
De stoet met voertuigen komt vanuit Standdaarbuiten langs de Bornhemweg, Hemiksemstraat, Julianalaan, Wilhelminaplein en Pastoor Hellemonsstraat het centrum binnen en verlaat via de Markt, Molenstraat en Vaartweg onze gemeente. Wonen mensen langs deze route? Dan zou het heel mooi zijn als zij 26 oktober de (Nederlandse) vlag uit zouden willen hangen, als eerbetoon aan onze bevrijders en in het bijzonder aan de heer Fabianski.

Bron: Gemeente Halderberge 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen