Cursus “Donkere objecten in het heelal” van Niels Nelson bij Sterrenwacht Tivoli

Foto: PixaBay

Sterrenwacht Tivoli start op 22 september 2023 met de cursus sterrenkunde op beginnersniveau met de naam DONKERE OBJECTEN in het HEELAL. Door het toegenomen kijken met ruimtetelescopen zoals de James Web Space Telescope worden er binnen de sterrenkunde veel ontdekkingen gedaan. Kleine donkere objecten, zoals kometen, die zonlicht terugkaatsen, bezoeken de omgeving van de aarde en worden soms zo helder dat ze aan de hemel met het blote oog waarneembaar zijn.

Daarvan kunnen kleine stukjes steen de aardbaan kruisen en zorgen voor het verschijnsel vallende sterren aan de hemel. De 8 planeten rondom de zon zorgen iedere keer weer voor een markant uitzicht vanuit de ruimtevaartuigen in een omloopbaan rond een planeet. Maar we zien ook steeds meer met indirecte en zelfs met directe waarnemingen Exo-planeten rondom andere sterren. Donkere botsende zwarte gaten, die zich kenbaar maken via hele kleine trillingen, zijn sinds 2016 bekend. En op grote heelalschaal zijn er de donkere materie en donkere energie, waar we over de oorsprong nog in het duister tasten.

De 3 lessen van deze cursus zijn behalve op vrijdag 22 september ook op 29 september en 13 oktober 2023.

Juist voor deze cursus is het van belang dat we ook kunnen waarnemen. (Mits het weer het toelaat natuurlijk). De avonden starten om 20:00 en duren tot 22:15.

Mocht je Interesse hebben in deze cursus, stuur dan een mail naar [email protected] met daarin je naam alsmede met hoeveel personen je wilt deelnemen. Er is plaats voor maximaal 30 cursisten, dus wees er snel bij!

De kosten van deze cursus bedragen 45 euro voor de drie avonden (inclusief consumptie) en 25 euro voor het cursusboek. U kunt het cursusgeld en de kosten van het boek (als u dat wilt) overmaken op rekeningnummer NL80RABO0109179390 ten name van stichting “Vrienden van Sterrenwacht Tivoli” Onder vermelding van “cursus Donkere objecten” Zodra het cursusgeld op de rekening staat, krijgt u een bevestiging van inschrijving.

Bron: Sterrenwacht Tivoli

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen