Tijd voor een nieuwe keuken maar kom je er zelf niet uit? Anke Huijsmans biedt de helpende hand

Foto: Anke Huijsmans / Gewoon bij Huijsmans

Een nieuwe keuken is een feest. Maar er komt nogal wat bij kijken. En wanneer dan achteraf blijkt dat er ook nog eens iets mis is gegaan, wordt je droomkeuken al snel een nachtmerrie. Anke Huijsmans helpt vanuit haar bedrijf Gewoon bij Huismans, mensen bij het ontwerp van een nieuwe keuken en desgevraagd bij het hele proces. Van plan tot pan, zeg maar.

Er is tegenwoordig online wat betreft het uitzoeken van keukens heel veel mogelijk. Alle grote merken hebben hun collectie online staan. Ook is het mogelijk om zelf aan de slag te gaan met een 3d-programma om de keuken in te passen. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk. Niet iedereen weet feilloos de weg te vinden op het web en bovendien is het vaak lastig om door de bomen het bos te zien en tegelijkertijd kaf van koren te scheiden. Daar komt bij dat de functionaliteit van de gratis tekenprogramma’s over het algemeen beperkt is. Terwijl het juist zo belangrijk is om jezelf goed te oriënteren en te bepalen wat je graag zou willen hebben vóór je een afspraak maakt.

Huijsmans ziet in de praktijk dat juist de oudere doelgroep zich laat afbluffen door mooie praatjes en snelle verkooptrucs van de verkoper. “De aanschaf van een nieuwe keuken is voor ouderen vaak een grote beslissing. Dan is het ronduit teleurstellend wanneer niet alles helemaal naar wens is.”

Over smaak valt niet te twisten, zo luidt het spreekwoord. De wens van de klant zou volgens Huijsmans dan ook altijd centraal moeten staan. “Ik kan natuurlijk advies geven, al dan niet in combinatie met interieur- of kleuradvies. Maar het blijft jóuw keuken. Waar ik wel altijd heel alert op ben, is de vraag: is de keuken praktisch? Je ziet in veel traditionele keukens de oven bijvoorbeeld vaak onder de kookplaat zitten. Maar wanneer je minder goed kunt bukken, is het handiger om de oven iets hoger te plaatsten. Hetzelfde geldt voor de hoogte van het keukenblad.”

Ook bij de indeling van de ruimte wil het nog wel eens verkeerd gaan. Huijsmans: “Mensen over- óf onderschatten de mogelijkheden nogal eens. Ik kijk naar hoe je de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk kunt benutten. En dan moet ik helaas soms ook zeggen: dat wat jullie in gedachten hebben, dat kan niet. Een andere keer blijkt er ineens meer mogelijk te zijn dan op voorhand gedacht.”

Huijsmans begon ooit als interieuradviseur en heeft een eigen woonwinkel gehad. Haar ware passie ligt de laatste echter vooral in de wereld van de keukens. Jarenlange ervaring heeft ze opgedaan als verkoop adviseur bij een betere keukenspeciaalzaak. Hierdoor kent ze alle do’s en dont’s die komen kijken bij de aanschaf van een nieuwe keuken. ,,Als mensen met mij een afspraak maken, dan vindt er eerst een kennismakingsgesprek dat is gratis en geheel vrijblijvend. Mochten mensen besluiten dat ze een tekening willen, dan zijn de kosten daarvan bij een standaard keuken 125 euro.” Mensen die dit prettig vinden, kunnen een beroep doen op Huijsmans om mee te gaan naar de keukenspecialist. De kosten hiervoor kunnen in het kennismakingsgesprek overeengekomen. Niet zelden betaalt zich dit voor de klant dubbel en dwars terug. ,,Ik weet op basis van ervaring wat een keuken mag kosten.”

Contact op nemen met Anke Huijsmans van Gewoon bij Huijsmans kan via:

Tekst geschreven door Martijn Schraven

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen