­Lintjesregen Halderberge 2022

Foto:

Dinsdag 26 april 2022, vond de jaarlijkse ‘Lintjesregen’ plaats. Volgens landelijke afspraak brengt burgemeester Bernd Roks vóór 13.00 uur alle zes gedecoreerden op de hoogte van hun benoeming tot Lid en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De gedecoreerden in de gemeente Halderberge (op volgorde van uitreiking) en hun verdiensten zijn:

M.N.J. (Thijs) Graste uit Oudenbosch (66 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Graste is op 1 april 2004 toegetreden tot de gemeenteraad van Halderberge. Dit heeft hij bijna 16 jaar (vier termijnen) gedaan. De heer Graste heeft op 6 januari 2022 laten weten per 1 februari 2022 te willen stoppen als raadslid om zo meer tijd te hebben voor familie en ruimte te geven aan vers bloed binnen de partij.

De heer Graste is als raadslid begonnen bij Gemeenschapsbelangen Halderberge. Met de verkiezingen 19 maart 2014 kwam er een fusie tussen Hoeven 2000, Gemeenschapsbelangen Halderberge en ONS Halderberge tot Lokaal Halderberge.

C.M. (Kees) Timmermans uit Hoeven (71 jaar), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Timmermans is de motor en grote motivator bij Stichting Vakopleidingen Metaal West-Brabant (SVM). Naast medeoprichter in april 1998 heeft hij de afgelopen 23 jaar diverse functies bekleed: penningmeester, directeur en momenteel als adviseur. Doel van SVM is het zorgen voor voldoende gekwalificeerd personeel voor het regionale bedrijfsleven in de metaalsector door het in stand houden van een opleidingsvoorziening voor de regio West-Brabant. Vele uren heeft de heer Timmermans besteed om bedrijven in de metaalsector te betrekken bij de stichting. Bestuurs-vergaderingen, voorlichtingsbijeenkomsten op vmbo-scholen, open dagen en open avonden. Dit alles naast zijn drukke baan als eigenaar van zijn eigen bedrijf.

Als medeoprichter is de heer Timmermans gestart als penningmeester en heeft hij de financiën goed bewaakt waardoor SVM de afgelopen jaren heeft kunnen investeren in nieuwe hightech machines. Bij deze aanschaffen was de heer Timmermans nauw betrokken en heeft hier veel tijd ingestoken. Als directeur heeft hij SVM veel naamsbekendheid gegeven en is SVM gegroeid naar 120 lidbedrijven. Wekelijks was hij meerdere keren bij SVM te zien om de voortgang te bewaken. Daarnaast bezocht hij ook lidbedrijven om de leerlingen en het BBL-opleidingstraject van SVM aan te bevelen. Mede op advies van de heer Timmermans vond een toekomstbestendige nieuwbouw plaats.

Ook hiervoor zette de heer Timmermans zich vele uren in. Daarnaast is hij altijd nieuwe lidbedrijven aan het werven om deze te verbinden aan SVM. Dat doet hij nog steeds als adviseur van SVM.

P.C.A.M. (Elly) van Dorst-Laros uit Stampersgat (67 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Vanaf begin jaren ’70 is mevrouw Elly van Dorst-Laros actief lid bij Gymnastiekvereniging Stampersgat. Vanaf 1985 is zij voorzitter/secretaris van deze vereniging en organiseerde zij naast de gebruikelijke bestuursactiviteiten ook meerdere keren wandel- en fietsactiviteiten voor alle inwoners van Stampersgat.

Vanaf het ontstaan van Majorettevereniging Les Fleurs in september 1974 tot in 1977 is Elly van Dorst-Laros instructrice geweest en heeft zij meerdere meisjes in Stampersgat wekelijks les gegeven. Vanaf 1987 tot 2005 is mevrouw Van Dorst-Laros bestuurslid geweest van deze vereniging. Ook na 2005 kan nog altijd een beroep worden gedaan op mevrouw Van Dorst-Laros als dit nodig is.

Sinds 2005 is Elly van Dorst-Laros een zeer actief bestuurslid bij de lokale politieke partij WOS Halderberge. Elly van Dorst-Laros staat erom bekend dat zij opkomt voor de sociaal behoevende in de maatschappij. Op haar initiatief worden bijeenkomsten gehouden om allerlei maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. In de periode van 2011 tot 2014 is zij voor WOS Halderberge raadslid geweest bij de gemeente Halderberge. Na deze periode is zij teruggegaan naar het bestuur en heeft toen het penningmeesterschap op zich genomen.

Vanaf 28 maart 1991 tot heden is mevrouw Elly van Dorst-Laros secretaris van Wijkvereniging De Dintel in Stampersgat en organiseert zij allerlei activiteiten voor de bewoners van deze wijk.

Sinds 2008 ondersteunt Elly van Dorst-Laros het Algemeen Comité Stampersgat bij het organiseren van de jaarlijkse zeskamp op Koningsdag.

Hiernaast is Elly Van Dorst-Laros sinds 1 september 2018 lid van de Samenstichting Stampersgat. Voor deze stichting woont zij vergaderingen en informatieavonden bij en helpt zij mee aan enquêtes en presentaties voor bijvoorbeeld dorpsberaden en evaluaties met de gemeente.

W.J.D.M. (Willy) Paantjens-van Dongen uit Oud Gastel (66 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Willy Paantjens-van Dongen is naast oprichtster en spelend lid vanaf 1980 ook secretaris van Dweilband Wa d’un Getob. Naast de wekelijkse repetities en optredens en gebruikelijke taken als secretaris, bezoekt zij o.a. namens de Dweilband de vergaderingen van de Carnavalsstichting. Willy Paantjens-van Dongen is in 1989 met de dweilband oprichtster geweest van het jaarlijkse Kinderspektakel met carnaval en heeft daarna 25 jaar meegespeeld. Toen Wa d’un Getob hiermee stopte, heeft zij mede het initiatief genomen om deze traditie voort te zetten. Zij is actief betrokken bij de organisatie van het spektakel (coördineert alles). Ze zoekt uit welk spel er gespeeld gaat worden, regelt spelers en speelsters, het maken van decors enz. Vanaf 1997 stellen Willy en Karel Paantjens hun balkon beschikbaar tijdens de optocht voor de prinsen Carnaval. Willy versiert de voorgevel van hun huis, waar de dweilband tijdens de carnaval zijn onderkomen heeft. Hier wordt verzameld, overlegd, gegeten, gedronken en geëvalueerd.

Willy Paantjens-van Dongen is vanaf 2002 betrokken bij het wel en wee van de Gastelse Fanfare. Begonnen als spelend lid, werd ze in februari 2003 tot en met heden secretaris. Naast de repetities, vergaderingen en het secretarieel werk houdt zij zich ook bezig met de coördinatie en het actueel houden van de muziekbibliotheek, de communicatie en het jeugdbeleid. Haar betrokkenheid bij de vereniging is heel groot.

Ze stond mede aan de wieg van de oprichting en uitbouw van de jeugdopleidingen in eigen huis. Ze heeft sturing gegeven aan het binnen de vereniging houden van de opleidingen en begeleidt docenten en leerlingen bij afmeldingen en/of ziekte.

Daarnaast doet ze de administratie van inschrijvingen voor zowel de AMV-lessen als de opvolgende muzieklessen. Behalve in het grote orkest speelt Willy Paantjens-van Dongen ook mee in het leerlingenorkest om zo de jeugdleden te ondersteunen en contacten te onderhouden met de dirigente en ouders van leerlingen. Zij is de drijvende kracht achter het organiseren van de jaarlijkse jeugdweekenden.

Bij veel mensen in Oud Gastel is Willy Paantjens-van Dongen bekend als leerkracht van de Bernardusschool (later basisschool Talente). Dit heeft zij van juni 1977 tot juni 2019 gedaan. Gedurende deze tijd was zij jarenlang cultuurcoördinator en formeerde ze een leerlingorkest. Ze organiseerde tal van activiteiten. Na haar pensionering is zij invalleerkracht gebleven en vervangt zij regelmatig zieke collega’s. Hierbij helpt ze ook weer met organiseren en buitenschoolse activiteiten, wat eigenlijk niet meer in haar takenpakket van invalleerkracht valt.

C.J.M. (Karel) Paantjens uit Oud Gastel (65 jaar), Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Karel Paantjens is naast oprichter en spelend lid vanaf 1980 ook bandleider en penningmeester van Dweilband Wa d’un Getob. Karel Paantjens is in 1989 met de dweilband oprichter geweest van het Kinderspektakel en heeft daarna 25 jaar meegespeeld. Hij regelde al die jaren materialen via sponsors, bouwde mee aan het decor en organiseerde de opslag van materialen bij hem thuis. Ondanks dat Wa D’un Getob er na 25 jaar mee stopte, speelt de heer Paantjens nog steeds elk jaar mee en is dus reeds 32 jaar betrokken bij het kinderspektakel. Vanaf 1997 stellen Willy en Karel Paantjens hun balkon beschikbaar tijdens de optocht voor de prinsen Carnaval.

Karel Paantjens is vanaf ongeveer 1990 lid en secretaris van de Nederlandse Zebravinken Club. Naast de gebruikelijke bestuurstaken als secretaris organiseerde de heer Paantjens tot 2015 jaarlijks de grote vogeltentoonstelling. Daarnaast gaat hij ieder jaar naar andere tentoonstellingen om vogels te keuren.

Vanaf 2006 tot heden is Karel Paantjens voorzitter van Vogelvereniging Avis Amicitia Oud Gastel. Naast alle taken rondom het voorzitterschap, regelt de heer Karel Paantjens mede de vogeltentoonstelling. Hij is actief betrokken bij het organiseren van de stand tijdens de jaarlijkse Marterei (braderie).

Vanaf 2006 tot heden is Karel Paantjens penningmeester van Stichting de Ossekop. Deze stichting organiseert jaarlijks een leuke dag voor ouderen. De heer Paantjens zit in de commissie die de activiteiten organiseert/bedenkt. Ook praat hij de middag aan elkaar. Als penningmeester zorgt hij ervoor dat het geld van de sponsoren goed wordt besteed en sowieso dat er sponsoren zijn.

J.A.M. (Jack) Donkers uit Hoeven (84 jaar), Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Sinds 1 januari 1966 tot heden is de heer Jack Donkers lid, cliëntondersteuner en adviseur voor
KBO Hoeven. In 2011 stond hij aan de basis van het digitaliseren van het verenigingsblad. Sinds begin 2021 is hij als vrijwilliger bereikbaar voor alle leden voor individuele belangenbehartiging als cliëntondersteuner. Leden kunnen een beroep op hem doen bij vragen over de WMO en het PGB.

Van 2003 tot 2007 was Jack Donkers Algemeen (landelijk) bestuurslid bij KBO-PCOB/Unie KBO Nederland. De heer Donkers is bestuurslid van het Provinciale District Noord-Brabant van de Unie KBO en uit dien hoofde vertegenwoordiger in het Landelijk Bestuur. Er zijn 12 provinciale KBO-bonden met ruim 300.000 leden.

Van 2003 tot 2018 was de heer Donkers Algemeen (provinciaal) bestuurslid bij de KBO Brabant. Deze vereniging heeft ongeveer 120.000 leden, die lid zijn van ca. 300 afdelingen. Het grote ledenaantal maakt KBO-Brabant tot een serieuze gesprekspartner, zowel voor de landelijke als provinciale overheden. Het stelt de KBO in staat de belangen van senioren op die niveaus te behartigen.

Vanaf 2008 tot heden is Jack Donkers lid van de Senioren Raad Halderberge (SRH), sinds 2021 Adviesraad Sociaal Domein.

Vanaf 2012 tot heden is Jack Donkers mede-initiatiefnemer/voorzitter van de Samenwerkende Ouderenorganisaties Halderberge (SOH). Deze vereniging is opgericht op 14 maart 2013 en de voorbereidingen hiervoor vonden plaats in 2012. Het doel van de vereniging is het werk van de deelnemende ouderenorganisaties in de gemeente Halderberge te bevorderen, te ondersteunen en zo nodig uit te voeren. Desgevraagd worden geschillen tussen en binnen deelnemende ouderenorganisaties opgelost. Ook worden contacten onderhouden met instellingen en organisaties wier werkgebied ligt in de gemeente Halderberge. Er wordt samengewerkt met de gemeente of regionale samenwerkingsverbanden van andere relevante partners. Belangrijke initiatieven van de heer Donkers binnen zijn voorzitterschap waren de oprichting van de Stichting ‘Graag Gedaan’ en een grote informatiemarkt in het kader van Wonen en Leven. Verder had hij een voortrekkersrol in het opzetten van adviesgroepen zoals de VOA’s (Vrijwillige Ouderen Adviseurs) en de cliëntenondersteuners in Halderberge. Dit zijn groepen vrijwilligers die worden getraind door KBO Brabant en op oproep beschikbaar zijn voor het adviseren van ouderen in het kader van WMO-vraagstukken.

Vanaf 2013 tot heden is Jack Donkers voorzitter en initiator van de Stichting ‘Graag Gedaan’. Onder leiding van de heer Donkers heeft een initiatiefgroep bestaande uit de SOH, Wonen met Gemak, Surplus Welzijn (Hoom, VWC en Loket Surplus) en Werk Voorop, gezorgd voor de oprichting van de klussendienst Graag Gedaan op 21 oktober 2015. De heer Donkers heeft gezorgd voor de juiste bestuurlijke vorm, statuten en sponsoren, waaronder de gemeente Halderberge en de provincie Noord-Brabant. De dienstenorganisatie van vrijwilligers “Graag Gedaan” heeft als doel inwoners van de gemeente Halderberge te helpen die zelfstandig wonen en bepaalde zaken niet meer zelf kunnen doen en geen beroep kunnen doen op hun directe omgeving. Ook als vrijwilliger springt de heer Donkers ook bij wanneer het gaat om vervoer naar poliklinieken en priklocaties.

Van 2015 tot heden is Jack Donkers lid van Woningcorporatie Woonkwartier. De Raad van Advies helpt de Woningcorporatie om te weten wat er speelt in de wijken en kernen. Deze Raad bestaat uit 15 leden die afkomstig zijn uit verschillende plaatsen binnen de regio en elk een eigen achtergrond hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen