Tropische warmte op komst!

Foto:

Deze week schakelt de zomer nog een tandje bij. Met flink wat ruimte voor de zon en weinig wind wordt het zeer warm. Woensdag en donderdag bereikt de warmte zijn hoogtepunt en kunnen we zelfs spreken van tropische hitte. In dit artikel lees je of het daarna nog lang warm blijft of dat er verkoeling op komst is.

Morgen wordt het zonovergoten en zomers tot tropisch warm. Het waait nauwelijks en de zon warmt de lucht snel op. In het zuidoosten wordt het in de middag 30 tot 31 graden. Met deze waarden is de kans groot dat het tot de eerste lokale tropische dag van het jaar komt. Mocht het in De Bilt warmer dan 30 graden worden, is het ook gelijk de eerste officiële tropische dag.

Aan de kust is het met 25 tot 27 graden wat minder heet. Op de stranden in vooral Zeeland en Zuid-Holland kan het kwik in de loop van de middag door zeewind dalen naar circa 20 graden. De laatste tijd is het water van de Noordzee geleidelijk iets opgewarmd en het is ideaal om een verfrissende duik te nemen. Ook recreatieplassen, meertjes of een zwembad in de tuin zijn bij uitstek geschikt. Let in de buurt van water wel extra op verbranden. Door de reflectie van het zonlicht op het water verbrand je namelijk extra snel. Met zonkracht 7 kan jouw onbeschermde huid al na 10 tot 25 minuten verbranden.

Tekst gaat verder onder de foto

Tropische en mogelijk recordwarme donderdag

Donderdag belooft de heetste dag van de week te worden. Op veel plaatsen wordt het tropisch warm met maxima rond 30 graden. De hoogste waarden zijn weggelegd voor uiterste zuiden en oosten waar maxima van 34 à 35 graden mogelijk zijn. Met deze temperaturen liggen datumwarmterecords in het verschiet. De huidige warmterecords voor 17 juni werden genoteerd in 2002. In Arcen werd het toen het warmst met 32,9 graden en het record van De Bilt werd toen aangescherpt naar 31,7 graden.

Kans op onweersbuien tijdens Nederland-Oostenrijk

Bij deze hitte schijnt de zon vaak volop, maar in de loop van de dag ontstaan steeds meer stapelwolken en het kan drukkend warm aanvoelen. Later op de middag en in de avond kunnen deze stapelwolken uitgroeien tot enkele felle regen- en onweersbuien. Donderdagavond trapt Nederland om 21:00 uur af tegen Oostenrijk in Amsterdam. Met het warme weer zullen veel mensen de wedstrijd buiten willen bekijken, maar een plaatselijke onweersbui kan roet in het eten gooien.

Vrijdag kan het nog benauwd en drukkend warm aanvoelen, maar er volgen meer regen- en onweersbuien. Hierdoor wordt de hitte wordt geleidelijk verdreven. De temperatuurverwachting is nog wat onzeker, maar tijdens het weekend vallen de maxima een paar graden lager uit en is het minder warm in vergelijking met de dagen daarvoor. De ontwikkelingen van de temperatuur houd je bij in het meest uitgebreide weerbericht van Nederland.

Bron: Weeronline

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen