Taskforce Kamergewijze Verhuur blijft verboden verhuur kamers controleren

Foto: Pexels

In Halderberge is kamergewijze verhuur niet toegestaan. Een woning mag niet door meer dan één huishouden gebruikt worden. Om dit te controleren en te handhaven heeft de gemeente de Taskforce Kamergewijze Verhuur opgericht. Dit team heeft sinds oktober 2023 10 controles
gehouden waarbij 34 panden zijn gecontroleerd. In totaal is er een lijst met 126 adressen waarvan signalen zijn binnen gekomen dat daar arbeidsmigranten gehuisvest zijn en waar dus mogelijk kamergewijze verhuur plaats vindt.

Burgemeester Bernd Roks: “We zijn gestart met de Taskforce om de verhuur van te kleine en te dure kamertjes aan arbeidsmigranten tegen te gaan. Dit levert onveilige situaties op die ook voor overlast voor de omgeving zorgen. Soms schrijnende toestanden. Ook arbeidsmigranten moeten humaan gehuisvest worden. Naast het tegengaan van misstanden is ook leefbaarheid in de kernen van onze gemeente is een belangrijk doel van de Taskforce”.

Twee keer per maand controle

De frequentie van controles is sinds oktober 2023 opgevoerd naar twee per maand. Sindsdien zijn 34 panden gecontroleerd. Soms worden panden meerdere malen bezocht. In Oud Gastel zijn 8 panden gecontroleerd, in Hoeven 12, in Stampersgat 1 en in Oudenbosch 13. In Bosschenhoofd zijn nog geen panden gecontroleerd. Het is de bedoeling om in alle kernen controles uit te voeren.

Resultaten kamergewijze verhuur

Bij 11 panden bleek na controle dat de situatie niet voldeed aan de regelgeving voor kamergewijze verhuur. Deze pandeigenaren krijgen de mogelijkheid om de situatie te herstellen. Als dit niet gebeurt, wordt er een dwangsom opgelegd. Bij twee panden is de procedure voor het opleggen van een dwangsom gestart. Bij 20 adressen was geen probleem of is de illegale situatie na het versturen van een brief beëindigd. Bij twee adressen heeft de pandeigenaar contact gezocht met de gemeente en gevraagd om legalisatie van de situatie. Voor één pand moet gecontroleerd worden of de situatie voldoet aan de vergunning die verleend is.

Tijdens de controles komen ook andere overtredingen, zoals illegale bebouwing, en signalen van arbeidsuitbuiting aan het licht. Ook hier worden pandeigenaren op aangesproken. Signalen van arbeidsuitbuiting worden overgedragen aan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Als bewoning niet veilig blijkt te zijn tijdens een controle worden er maatregelen getroffen.

Lange adem blijft nodig

De controles beginnen de vruchten af te werpen maar het blijft een kwestie van de lange adem. Voordat er een bestuurlijke procedure kan worden opgestart zijn meerdere controles nodig. Daarnaast moeten pandeigenaren de mogelijkheid krijgen om de situatie op te lossen en moet de pandeigenaar een zienswijze kunnen indienen. Dit weerhoudt Halderberge er niet van om door te zetten met de Taskforce.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen