Afgelopen zaterdag werd de dierenambulance opgeroepen voor een groep konijntjes die een fietser aantrof in het buitengebied van Oud Gastel. Liefst 9 konijnen hebben ze weten te vangen. Sommigen zijn pas een maand of 2 à 3 oud. De konijntjes zijn overduidelijk ordinair gedumpt, wat natuurlijk verschrikkelijk is voor die beestjes, ze hebben geen schijn van kans. Dierenopvang Arduin in Roosendaal is op zoek naar een liefdevol thuis voor deze negen konijntjes, waar ze wel meer dan welkom zullen zijn.
Het zijn allemaal super vriendelijke en sociale diertjes. Ze vragen gelijk je aandacht zodra ze je horen en genieten van de kroeltjes en knuffels die ze krijgen.
Informatie over de negen konijnen
- Bruine voedster, geschatte leeftijd 2 à 3 jaar
- Witte (ongecastreerde) ram, geschatte leeftijd 2 à 3 jaar
- Witte voedster, waarschijnlijk geboren zomer 2023
- Albino ram, waarschijnlijk geboren zomer 2023
- 2 albino voedsters, geschat geboren 14 februari 2024
- Wit-bruin hangoor voedster, geschat geboren 16 januari 2024
- 2 wit-bruine rammen, geschat geboren 16 januari 2024
Heb jij een fijn plekje voor een koppeltje of zoek je nog naar een maatje voor je eigen konijn? Kom dan snel eens bij Dierenopvang Arduin kennis maken met deze mooie, leuke en lieve groep konijntjes!
Waar moet ik op letten?
Konijnen zijn groepsdieren, neem daarom het liefst 2 dieren. Als je 2 jonge konijnen neemt, is de kans groter dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Dat kan lastiger zijn met volwassen dieren. Daarnaast zijn 2 konijnen uit hetzelfde nest de beste combinatie omdat zij elkaar vanaf het begin kennen. Wil je toch graag een konijn aan jouw al aanwezige konijn koppelen, zorg er dan altijd voor dat je dit op voor beide dieren onbekend terrein doet. Jonge konijnen moeten minstens 6 weken oud zijn voor ze bij hun moeder weg mogen, maar 8 weken is nog beter. Een konijn wordt gemiddeld 7 jaar, maar leeftijden van 10 tot 14 jaar zijn geen uitzondering.
Een ram (mannelijk) en een voedster (vrouwelijk) hebben een verschillend karakter. Een voedster is vaak iets feller dan een ram. Wil je twee konijnen in hetzelfde konijnenhok? Kies dan voor een ram en een voedster, omdat twee konijnen van hetzelfde geslacht eerder met elkaar gaan vechten. Wil je geen nestje? Zorg dan wel dat je ze laat steriliseren en/of castreren.
Territorium
Ieder konijn heeft in het hok zijn eigen territorium. Wil je 2 volwassen konijnen bij elkaar zetten? Zet ze dan niet ineens samen in 1 hok, maar laat ze in aparte hokken waarbij ze elkaar wel kunnen zien, maar niet aanraken rustig aan elkaar wennen. Daarna laat je ze een paar keer kennismaken in een ren of op voor beide konijnen onbekend terrein. Het beste is als ze elkaar negeren en rustig op onderzoek uit gaan. Mocht het na verschillende kennismakingen nog steeds goed gaan, dan kun je ze samen in een hok plaatsen. Zorg ervoor dat het hok vooraf goed schoongemaakt is zodat geen van de konijnen het hok als zijn territorium beschouwt. Zo heb je de grootste kans op succes. Houdt er rekening mee dat sommige konijnen elkaar nooit leuk gaan vinden. Zorg dan voor 2 aparte hokken.
Omgaan met je jonge konijntje
Jonge konijnen zijn erg kwetsbaar en heel springerig. Dit komt omdat konijnen aan roofdieren ontsnappen door onverwachts weg te springen. Pas dus goed op als je een jong dier oppakt.
Praat veel tegen hem en aai hem vaak. Zo maak je hem tam en went hij aan je. Je aait altijd van het kopje naar zijn staart, nooit tegen de haren in. Aai een konijn ook van zijn neusje tot zijn oortjes. Zo neemt hij je geur goed in zich op. Hij zal je stem en geur al snel herkennen en komt op je af zodra hij je hoort of ruikt. Pak je konijn altijd op de juiste manier vast. Met 1 hand onder zijn borst en met je andere hand ondersteun je zijn kont.
Meer informatie over het houden van konijnen vind je op
https://www.licg.nl/konijnen-en-knaagdieren/konijn .