Aziatische hoornaar inmiddels al in het hele land gezien

23 apr , 7:36 โ€ข Dieren
asian giant hornet 8335577 1280
Pixabay
De gevreesde Aziatische hoornaar komt inmiddels in het hele land voor en in het zuiden zijn er zoveel dat ze niet meer uit te roeien zijn. En dat is heel slecht nieuws voor de bijen.

Aziatische hoornaar

Dat meldt Nu.nl
op gezag van de Stichting EIS Kenniscentrum Insecten. Tot een aantal maanden geleden was de grote invasieve wespensoort nog niet in Groningen en Friesland gezien. In 2017 werd voor het eerst een Aziatische hoornaar in Nederland gespot en wel op Schouwen Duiveland in Zuid-Holland. De Vespa velutina werd in 2004 op ons continent voor de eerste keer geregistreerd in Zuid Frankrijk en is dus steeds noordelijker opgerukt. De reuzenwesp onder de Europese Invasieve Exotenverordening, wat betekent dat Nederland verplicht is om doeltreffende maatregelen te nemen om verspreiding te beheersen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de provincies.

Veelvraat

De Aziatische hoornaar heeft nauwelijks natuurlijke vijanden in Europa en kan zich heel gemakkelijk voortplanten en verspreiden, met alle gevolgen van dien. Omdat 30 procent van de menukaart van het dier bestaat uit honingbijen, zijn het met name de imkers die zich zorgen maken. De andere 70 procent bestaat voornamelijk uit vlinders, hommels en solitaire bijen. Ieder nest met Aziatische hoornaars eet per jaar ongeveer elf kilo insecten op. Dat staat ongeveer gelijk aan 35.000 honingbijen en 65.000 andere insecten.

Nu nog geen nesten

Wie op dit moment een Aziatische hoornaar ziet vliegen ziet waarschijnlijk een koningin zonder nest. Het RIVM raadt aan om het dier te vangen en in te vriezer dood te maken. Dat blijft zo tot en met juni. Tussen juli tot en met september gaat het waarschijnlijk om een werkster. Kijk in welke richting die wegvliegt en markeer de richting op een plattegrond van de locatie om het nest te kunnen opsporen. Meldingen van nesten kunnen worden doorgegeven via de onderstaande link op Waarneming.nl. EIS bekijkt dan of de waarneming inderdaad een nest van de Aziatische hoornaar is.