Met Psychotherapie praktijk Bij Sann maakt Sandra Wagemakers een jarenlange droom waar: kinderen en jongeren begeleiden met zichzelf begrijpen en zich gelukkig voelen. Onder haar begeleiding leren kinderen van 4 tot en met 18 jaar omgaan met bijvoorbeeld veranderingen, spanning of faalangst. Sandra doet dat in alle rust én met inbreng van het kind zelf.
We spreken Sandra in haar praktijk in Rucphen. Hier biedt ze laagdrempelige begeleiding voor kinderen en jongeren. Iets waar ze al aan dacht toen ze op twaalfjarige leeftijd bij de schoolcounselor zat. “Ik voelde me alleen, onbegrepen, ongehoord. Tot ik bij de schoolcounselor kwam. Hij luisterde. Toen wist ik meteen: dit wil ik ook, ik wil andere kinderen helpen zodat ze niet hoeven door te maken wat ik op dat moment doormaakte. Later begreep ik wel dat mijn gevoel een beetje bij de leeftijd hoort. Maar de wens om kinderen te helpen is nooit weggegaan.”
Hoewel Sandra na de middelbare school nog niet precies wist wat ze wilde doen, ging ze wel meteen met kinderen werken. “Ik ben begonnen als pedagogisch medewerker bij een bso en daarna in de jeugdzorg. Ik ben begeleider op een woongroep waar jongeren bezig zijn met zelfstandig wonen en werken. Nog steeds ontzettend mooi werk, maar ik wilde meer betekenen.”
Een aantal jaar geleden kwam Sandra in aanraking met de opleiding Integratief Kinder- en Jeugd Counseling. Dat was precies de begeleiding die ze voor ogen had. “Deze manier van psychosociale begeleiding past helemaal bij mijn visie. Samenwerken mét een kind, in plaats van een vaste methode toepassen. Het ene kind is het andere niet. Ik heb geleerd vanuit verschillende theorieën naar een kind en zijn situatie te kijken, maar ik nodig hem vooral uit om actief te kijken naar de mogelijkheden die hij zelf ziet. Als een kind zélf iets anders wil dan de situatie of het gedrag waar hij nu in zit, dan werkt mijn begeleiding het beste. En vaak ziet een kind zelf ook wat er anders kan.
Ik ben blij met mijn eigen praktijk. Van hieruit kan ik kinderen en jongeren in een rustige omgeving begeleiden bij wat ze willen leren.”
Met de begeleiding van Sandra leren kinderen meer over hun gedrag en krijgen ze de tools om met situaties om te gaan. “Ik leer kinderen vooral omgaan met wat ze doormaken. Denk aan spanning, rouw, sociale contacten en vriendschappen aangaan of onderhouden, of veranderingen in hun situatie. Dat jij of je beste vriendje gaat verhuizen kan voor (jonge) kinderen al spanning opleveren. En wat gebeurt er met een kind als zijn huisdier overlijdt? Of als ouders gaan scheiden?”
“Ik gebruik ook psychosociale educatie: ik leg een kind uit wat er in zijn hoofd of lichaam gebeurt bij bepaalde situaties. Zo geef ik kinderen meer inzicht in hoe sommige dingen in hun hoofd of lichaam werken. Dat helpt ze om zichzelf beter te begrijpen.”
Sandra vindt het belangrijk dat we als volwassenen goed kijken en luisteren naar onze kinderen. “Wat merk je aan je kind en wat zegt hij zelf? Vindt hij iets spannend, bijvoorbeeld antwoord geven in de klas? Is hij snel boos? Heeft hij weinig vriendjes? Bij dat soort situaties help ik. Ik leer kinderen en jongeren omgaan met gedachten, gedrag en emoties. Het hoort er allemaal bij, maar als ze de juiste hulpmiddelen krijgen, dan zijn situaties makkelijker voor ze.”
Sandra’s begeleiding is erop gericht om kinderen al vroeg te helpen, vóórdat bepaald gedrag groter wordt. En ze wil met haar psychosociale begeleiding de drempel om hulp te vragen voor ouders verlagen. “Als ouder doe je wat je kunt, maar soms weet je het even niet meer. Dan kan het fijn zijn als er een extra paar ogen met je meekijkt. Ook voor een kind zelf. Zeker als hij in de pubertijd komt, is het fijn als hij met een buitenstaander kan praten over wat hij lastig vindt. Ook dat is al een mooi leermoment: dat hij niet alles hoeft te weten en om hulp mag vragen.”
Sandra heeft géén wachtlijst, dat is fijn voor ouders. “Gemiddeld zijn tien sessies voldoende om een kind te helpen. Elk kind heeft recht op de beste zorg, daarom ben ik eerlijk naar ouders over wat ik wel en niet kan betekenen voor hun kind. Ik heb een breed netwerk, dus als ik een kind niet zelf kan begeleiden, dan verwijs ik ze door naar een andere professional.”
Merk je dat je kind ergens moeite mee heeft, weinig vriendjes maakt of bijvoorbeeld vaak boos is? Of wil je hem of haar voorbereiden op een verandering? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Sandra:
Psychotherapie praktijk Bij Sann
Website: https://bijsann.nl/
E-mail voor afspraak: [email protected]